Hoelang blijft alcohol in je bloed zitten?

Hoelang blijft alcohol in je bloed? – Wanneer je op een bepaald moment nuchter moet zijn, of je moet autorijden nadat je alcohol hebt gedronken, dan is het slim om te weten hoelang alcohol in je bloed blijft. Hiervoor is er een simpele regel, maar ook complexere formule. Lees dus verder om het antwoord te krijgen op de vraag: ‘Hoelang blijft alcohol in je bloed?’ Bovendien hebben we enkele tips voor het snel nuchter worden van alcohol.

Hoelang blijft alcohol in je bloed?

Het simpele antwoord is dat het een uur duurt om één glas alcohol af te breken. In één glas zit ongeveer 10 gram alcohol en je lever kan 7 gram alcohol per uur afbreken. Maar dit is een gemiddelde, voor sommige mensen duurt het korter en voor andere iets langer. Dit hangt van bepaalde factoren af zoals je gewicht en geslacht. Om het percentage alcohol in je bloed preciezer te berekenen hebben we de volgende formule.

BAG = a x 10/ g x r – (u – 0.5) x (g x 0.002)

Met:

A = aantal glazen alcohol gedronken

G = lichaamsgewicht in kg

R = een maat voor lichaamsvocht. Voor mannen is dit 0,7 en voor vrouwen is dit 0,5

U = het aantal uren sinds jij je eerste glas alcohol hebt gedronken

Met deze formule kun je dus bereken hoeveel alcohol er nog in je bloed zit na een bepaald aantal uur en met een bepaald aantal glazen alcohol op. Hiermee kun je dus berekenen hoeveel alcohol er nog in je bloed zit, erg handig dus als je auto wilt gaan rijden, dan moet de uitkomst namelijk onder de 0,5 zijn en moet 0 zijn wanneer je nog een beginnersrijbewijs.

Snel nuchter worden van alcohol

Met de onderstaande tips kun jij wat sneller nuchter worden, maar onthoud wel dat je de formule het beste altijd aan kunt houden wanneer het gaat om iets als autorijden.

Je kunt een anti kater pil, deze pil bevat asparagine. Asparagine is een stof wat het alcoholafbraakproces versnelt. Hierdoor zal jij je dus een stuk sneller nuchter voelen, bovendien is je kater de volgende ochtend weg of veel minder dan normaal.

hoelang blijft alcohol in je bloed
asparagine formule om sneller nuchter te worden van alcohol

Ook is het verstandig om iets met veel koolhydraten te eten, dit kan al de alcohol die nog in je maag zit opnemen. Zo kan deze alcohol niet meer in je bloed komen en ben je dus ook sneller nuchter, zolang je redelijk snel na je laatste drankje eet in ieder geval.

Deze tips kun je het best onthouden voor de volgende keer dat je snel nuchter wilt worden, en de formule kun je dus gebruiken om uit te rekenen hoelang het duurt voordat je weer volledig nuchter bent. Anders kun je de vuistregel van 1,5 uur per drankje aanhouden, meestal klopt dat ook wel ongeveer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *